Biskupství brněnské

Volontariát – dobrovolná služba v církvi

Ilustrace
19.10.2001 - 21.10.2001
V dubnu 1997 pronesl Svatý otec v promluvě mládeži v Hradci Králové tato slova: „Milovaní chlapci a děvčata! Vám svěřuji úkol přispívat rozhodujícím způsobem k evangelizaci vaší země.“ Protože církev u nás potřebuje nadšení a síly mladých lidí a počítá s jejich nasazením, předložila Sekce pro mládež České biskupské konference projekt nazvaný VOLONTARIÁT. V něm je zpracován plán na vznik služby DOBROVOLNÍKŮ. Biskupové projekt podpořili a oznámili ve svých diecézích mládeži při různých příležitostech tuto možnost dobrovolné služby.V naší diecézi vyhlásil otec biskup Vojtěch volontariát při zahájení pěší pouti mládeže v Babicích. Volontér by měl být mladý věřící člověk, nejméně osmnáctiletý, který přeruší na rok své zaměstnání nebo školu a takto získaný čas věnuje zdarma organizované službě církvi.
Tito dospělí mladí lidé se budou ke své službě nejprve rok připravovat, a potom prožijí rok ve společenství 2 až 4 dalších volontérů na farách, kde budou spolupracovat s místním knězem. Služba dobrovolníků by měla obsahovat animování volnočasových aktivit dětí a mladých lidí a službu apoštolátu ve farnostech.

Roční příprava bude v podobě studijně-formačního kurzu, který bude probíhat o víkendech vždy jednou za měsíc. První takový víkend se konal 19. - 21. října 2001. Následovat by mělo letní soustředění, ze kterého by měli být první volontéři rozesíláni na vybraná místa k roční službě.
Dobrovolníci budou mít hrazeno sociální a zdravotní pojištění, ubytování a stravu a budou dostávat malé kapesné. S podporou dobrovolné služby u nás počítá také připravovaný zákon, který začne platit pravděpodobně od 1. 1. 2002.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality