Biskupství brněnské

Novinka v české TV-DIGI kotlině - o možnostech TV NOE

Ilustrace
Rozhovor redakce Radia Proglas s jeho ředitelem - P. Ing. Martinem Holíkem Otče Martine, stále častěji slýcháme o možnosti sponzorování pořadů na Tv Noe. Co to vlastně je?

Dobrý den, začnu suše: Zákon říká, že sponzorstvím se rozumí příspěvek poskytnutý fyzickou nebo právnickou osobou. Je to vlastně DAR, který slouží k přímému nebo nepřímému financování pořadů a vysílání. Cílem je kromě propagace jména a příjmení nebo názvu, loga, výrobků nebo činností sponzora podpora dobrého díla. Sponzorování je tedy specifickým způsobem dárcovství; dárce podpoří médium a za odměnu je tímto médiem zviditelněn.

Pro koho je sponzorování určeno?
Sponzorování je vhodné jak pro samostatně podnikající fyzické osoby, tak pro všechny druhy osob právnických. Tedy pro živnostníky, firmy čí organizace, ale také pro nadace a sdružení. Vždyť NOE je poslem dobrých zpráv, tak to stojí za to sdělit čtvrt milionu diváků, že jste ochotni šíření dobrých zpráv podporovat.

Jakým způsobem se může zájemce stát sponzorem?
Velmi jednoduše: stačí, když budoucí dárce projeví zájem stát se sponzorem nejsnáze návštěvou webových stránek projektu MOJE TELEVIZE. Zde si vybere, se kterým pořadem by chtěl spojit své jméno, zaregistruje se a odešle objednávku. Pak už všechno nechá na nás. Pro ty, kdo internetu (zatím) nedůvěřují, bude v nejbližších dnech k dispozici zelená linka, kde totéž provede živý operátor.

Co všechno může sponzor čekat za svůj dar?
Jsou to v podstatě všechno poděkování. Základním způsobem je zveřejnění jména sponzora na obrazovce Tv Noe. Čtenářům se jistě vybaví, jak vypadá sponzorský vzkaz časového znamení nebo předpovědi počasí.Další přicházejí na řadu při jisté výši nebo při jisté četnosti daru; jsou to tabule "cti", viditelná všem příchozím do studia, dále například odkaz na tzv. sponzorskou stránku, uvedení v TOP sponzorech, odkaz na vlastní web, umístění názvu v rubrice Sponzoři.

Odkdy je tato možnost otevřena veřejnosti?
Tato možnost je k dispozici stále a každému, kdo podniká. Ovšem účinný nástroj se sponzorům dostává do rukou až se systémem vytvořeným speciálně pro neziskovou nekomerční televizi Noe, která se promyšleně vzdává reklamy, aby byla nezávislá a k dispozici svým divákům bez rušivých mnohaminutových reklamních předělů.

Jaké pořady je možné sponzorovat a jaké naopak nikoli?
Možné je sponzorovat pořady nabízené, a to jsou všechny s výjimkou politicko-publicistických a zpravodajských. U duchovních pořadů je ovšem potřeba zvažovat pohled estetický. Nepřímé sponzorování pak umožňuje podpořit i jiné náklady vysílatele.

Jsou nějaké výhody pro pravidelné sponzory?
Děkuji za důležitou otázku. Ano. Jsou to slevy, zpočátku pro rozjezd sponzoringu, později pro ty, kteří sponzorují pravidelně drobné pořady nebo sponzorují třeba i jen jednorázově, ale podstatnou částkou, například pro jednorázovou potřebu nákupu technologií, na režijní náklady a podobně.

Kolik stojí sponzorování jednoho pořadu?
Rozpětí se teprve usadí, pro představu uvedu: premiéra půlhodinového přijde na 15000, jeho repríza na 10000 Kč, u krátkého pořadu se jedná o částku 6000, resp. 4000 Kč. Otevírá se tak jedinečná možnost oslovit desetitisíce diváků relativně dostupným výdajem, který v tomto rozsahu a ceně žádná zdejší televize nenabízí. Může si ji dovolit i ten, kdo na zviditelnění v některé "velké" televizi nemůže mít ani pomyšlení.

Co se smí a co nesmí sdělovat ve sponzorském vzkazu?
Zákon nedovoluje, aby sponzor pořad vyrobil nebo se na výrobě zúčastnil, ve sponzorovaném pořadu se nesmí objevovat jeho výrobky a nemůže ani ovlivňovat zařazení pořadu do vysílání. To vše určuje vysílatel, který s předstihem nabízí na zmíněném webu pořady ke sponzorování.

Bude možné někdy takto podporovat Radio Proglas? Odkdy?
Tv Noe je nyní tou, která může daleko lépe než rádio uvést zajímavosti, údaje o sponzorovi. Nicméně s několikatýdenním odstupem předpokládáme zavedení podobného způsobu nabízení sponzorství přes web www.moje-radio.cz i pro Proglas. Samozřejmě tam už bude všechno vychytané.

Co se konkrétně stane s penězi ze sponzorského daru?
Přidají se k ostatním příjmům, tvořeným podstatně drobnými dary jednotlivců, kterým dopředu děkujeme za velkorysost, neboť jejich dary jsou opravdu "vdoviným haléřem", totiž pro druhé neviditelným, tichým darem. K tomu připočítejme příjem z případných grantů a dotací a ještě drobný příjem z vlastní činnosti, jakým je například prodej nahraných nosičů nebo drobných předmětů. A to všechno proměníme v pořady a v jejich odvysílání včetně mezd a režijních nákladů. Zde si dovolím připomenout, že z našich koncesionářských poplatků je provozována pouze Česká televize, jiní vysílatelé si musejí shánět peníze jinak.

Kdo jsou ti, kteří navštěvují web www.tvnoe.cz a sledují Tv Noe? Kolik jich (nás) je?
Web Tv Noe navštěvuje a sponzorský vzkaz tedy může vidět v současnosti přes 60000 lidí měsíčně, což je pěkné číslo. Tv Noe sledují podle našich ročních poznatků prakticky všechny věkové skupiny počínajíce malými dětmi. Proporčně nadprůměrně sledují Tv Noe lidé v čerstvém seniorském věku, kteří si ještě umějí příjem Tv Noe zařídit a mají trochu více času. Také televizi logicky častěji zapínají lidé osamělí - libovolného stáří.

A sledovanost?
Není snadné odpovědět, neboť způsobů, jak se vysílání dostane k divákovi, je mnoho. Přesně lze "spočítat" diváky přes internet, na "přeskabelové" diváky se dá usuzovat z počtu přípojek kabelových sítí obsahujících Tv Noe; počty diváků satelitního a zemského digitálního vysílání můžeme odhadovat jen z počtu prodaných přijímačů. K tomu připočtěme poměrně velký zájem diváků ze Slovenska. Standardní dotazovací měření je pro nás zatím drahé. Pro tuto chvíli nechť se milí sponzoři spokojí s odhadem asi 150-250 tisíc diváků v posledních sedmi dnech. Přepokládáme a naději chováme ve stálý vzestup sledovanosti Televize dobrých zpráv. I vy můžete mít svoji televizi? Už ji máte!

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality