Biskupství brněnské

Prohlášení ČBK k situaci v Iráku

Ilustrace
Přinášíme plné znění prohlášení českých a moravských katolických biskupů k zahájení vojenských operací v Iráku - dle tiskové zprávy ČBK.Praha: Svět je v těchto dnech konfrontován se skutečností válečného konfliktu na území Iráku, jehož vláda a její mocenské složky jsou již po téměř dvacet let právem obviňovány světovou veřejností i Radou bezpečnosti OSN z porušování základních lidských práv a svobod a vnímány jako vážná hrozba pro mírový život nejen pouze blízkovýchodního regionu, ale i celého světa. Celý svět je v těchto dnech konfrontován se strašlivou skutečností silového řešení, které přináší smrt, utrpení a ničí materiální hodnoty.

My, čeští a moravští katoličtí biskupové, jsme hluboce přesvědčeni, že v takovémto dramatickém okamžiku je nesmírně těžké odpovědět na zásadní etickou otázku "Co je v této situaci menším zlem?" Je menším zlem nereagovat silou na závažné hrozby ohrožující formou terorismu nevinné lidi po celém světě, nadále se snažit o jednání, která však již mohou být ze strany Iráku pouhou mocenskou hrou a přitom riskovat zmnohonásobení ničivé síly diktátora? Nebo je menším zlem "bránit mír silou" a připustit smrt nejen vojáků, ale i nevinných obětí, které každá válka přináší?

Doufáme, že politici, kteří nesou na svých bedrech toto nesmírně těžké rozhodování, k němu měli dostatek zásadních informací a rozhodli se podle svého svědomí. Doufáme, že politici poctivě zhodnotili všechny argumenty, které hovoří proti použití síly jako nejzazší formy obrany proti zlu, a které se kolem dané vojenské akce stále vyskytují. Doufáme, že politici budou ochotni v budoucnu vysvětlit pozadí svých rozhodnutí, která se veřejnosti zdají někdy eticky zdůvodnitelná pouze se značnými pochybnostmi. Důvodem je omezený přístup k informacím a zásadní ovlivněnost úsudku všeobecného mínění mnohdy zkresleným mediálním obrazem skutečnosti.

Spolu s papežem Janem Pavlem II. zároveň ale velmi důrazně upozorňujeme z hloubi naší křesťanské tradice na zkušenost, že "na mír není nikdy pozdě", a připomínáme skutečnost, že je jednoznačně stanovena vrcholná povinnost všech zodpovědných využít všech smysluplných prostředků pro znovunastolení míru, ačkoliv to může znamenat nemalé obtíže. Za současné situace naléhavě vyzýváme k neodkladné a dostatečné humanitární pomoci, která by zmírnila strašné utrpení války pro civilní obyvatelstvo.

V této chvíli také zvlášť vzpomínáme v modlitbách na všechny české vojáky, kteří naplňují rozhodnutí a závazek České republiky o formě účasti naší země při silovém řešení konfliktu. Myslíme také ve svých prosbách na jejich rodiny a blízké.

Jako biskupové a občané této země voláme všechny lidi dobré vůle, kteří vyznávají Boha jako dárce pokoje, aby se sjednotili v modlitbě za nalezení pokojného řešení, které povede ke skutečnému míru a pokoji nejen na válečném poli, ale i v lidských srdcích.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality