Biskupství brněnské

Tříkrálová sbírka 2003 se na jižní Moravě přiblížila k závěru

Ilustrace
Tříkrálová sbírka proběhla úspěšně ve všech devíti okresech brněnské diecéze. Předpokládá se, že výtěžek sbírky překročí 7,5 milionů korun.Brno: V loňském roce se do kasiček vybralo na jižní Moravě 6,7 miliónů Kč, v roce 2000 4,4 milionů. Mezi nejštědřejší regiony patří také v tomto roce Brno-venkov a Hodonínsko. V obou případech se částka pravděpodobně zastaví někde u hranice 1,5 milionu. Sbírka na území Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina se uskutečnila také díky 5,5 tisícům koledníků, kteří bez nároku na finanční odměnu jako dobrovolníci celých pět dní trvaní sbírky překonávali mrazy a snažili se pootevřít nejenom dveře domácností, ale i lidských srdcí.

Překvapivých úspěchem se může letos chlubit břeclavský region, který útočí na milionový výnos tříkrálové sbírky. "Ještě donedávna drželi rekord sbírky koledníci z Hustopečí s výsledkem 69 977,70 Kč z roku 2002. Ráno 9.ledna však loňský rekord překonala Břeclav s 71 977,4 Kč. Tento nový rekord si však své prvenství dlouho neudržel. Ještě téhož dne večer se s napětím počítal výtěžek pokladniček v Hustopečích. Každá korunka byla pečlivě převážena v rukách vedoucích skupinek. Při závěrečném sčítání bylo v zasedací místnosti městského úřadu hrobové ticho. Každý s napětím sledoval stoupající částku na kalkulačce, která se po sečtení všech 23 protokolů zastavila na čísle 87 712,50 Kč," líčí situaci koordinátor břeclavské charity Miroslav Prchal.

V současné době na všech oblastních charitách probíhá rozpečeťování zbývajících pokladniček, které potrvá i nadcházející týdny.

Diecézní charita Brno se u příležitosti sbírky rozhodla vyhlásit také tipovací soutěž. Soutěžní otázka zní "Jaký odhadujete výtěžek Tříkrálové sbírky 2003 na území brněnské diecéze?" Odhad se týká pouze příspěvků do pokladniček. Ze soutěže jsou vyloučeni všichni zaměstnanci Diecézní charity Brno a jejich rodinní příslušníci. Své odhady mohou lidé zasílat nejpozději do 31. ledna 2003 na lucie.kolarova@caritas.cz, sms na mob.: 603 901 971 nebo na adresu: Diecézní charita Brno, tř. Kpt. Jaroše 9, P.O.Box 635, 661 35 Brno. K odpovědi je nutné připojit své jméno, příjmení, adresu a telefonické spojení. Vítězem se stane autor nejpřesnějšího odhadu, rychlost v soutěži nerozhoduje. Výherce čekají dva lístky na únorové představení filmu Pán prstenů: Dvě věže, které věnovalo brněnské kino Scala, nebo hudební dárek.

Letošní výtěžek sbírky na území brněnské diecéze podpoří například provoz a rekonstrukci pokojů Domu léčby bolesti s hospicem sv. Josefa Rajhrad, rekonstrukci objektu Poradny pro děti a mládež, Klubu pro duševně nemocné a Dobrovolnického centra OCH Žďár n.S., nákup trenažéru paží s motorem pro imobilní pacienty Domácí péče OCH Znojmo, rozšíření kapacity a rekonstrukci Stacionáře pro mentálně postižené OCH Třebíč, dostavbu a činnost romských asistentů Romského centra OCH Jihlava, nákup automobilu pro Domov pokojného staří a pečovatelskou službu OCH Hodonín v Bučovicích, rekonstrukci budovy Azylového domu pro matky s dětmi v nouzi OCH Břeclav, dostavbu Chráněné bydlení sv. Michaela Gorkého OCH Brno, nákup terapeutických pomůcek v Denním stacionáři pro lidi s duševním onemocněním Pěkná Modrá OCH Blansko aj.

Lze přispět také prostřednictvím složenek nebo převodem na účet č. 369-369369369/0800, variabilní symbol 777, u České spořitelny,a.s. Praha. Další informace poskytne: Diana Tuyet-Lan Kosinová, asistentka pro PR a dobrovolnictví DCH Brno, mobil: 604 337 905.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality